"MOGA HIDUP DAN MATIKU HANYA KERANA ALLAH"

Isnin, 13 Jun 2011

Roselle oh roselle

"Fakta menyebut, roselle merupakan antara makanan ataupun minuman yang mengandungi kandungan VITAMIN C yang tinggi berbanding oren. Tapi mengapa khasiat malah kewujudannya tidak diketahui ramai? Ada pihak yang mengatakan, ini adalah antara agenda eropah satu ketika dahulu, mereka telah menutup mata dunia dengan mengatakan oren / sunkist = vitamin C. Dengan cara penghebahan seperti ini, maka berlaku seperti hari ini, nilai komersial oren yang mana buah ini, banyak di negara mereka adalah lebih tinggi."


~huhu, Allahu'alam... macam provoke la pulak kan, ^_^.
saya pun secara jujurnya, baru sahaja bertemu dengan Roselle ni di jordan...^^huhuhu, korang pun kan? kan? =p

Roselle oh roselle...Fuhh... yang penting, sedapla...^^


Apa khasiatnya?

Roselle yang masih segar mempunyai Vitamin C 20 kali ganda daripada Vitamin C di dalam citrus dan roselle yang kering hanya mempunyai 9 kali ganda sahaja. Ini bermakna roselle perlu diamalkan setiap hari kerana banyak penyakit telah menyerang bukan sahaja golongan yang sudah tua tetapi juga golongan muda. Pelik tapi benar. Penyakit-penyakit seperti darah tinggi, kencing manis, kanser, lemah jantung, masalah buah pinggang dan sebagainya dinamakan penyakit degeneratif.

Anti penuaan

Penyakit jantung dianggap “silent killer” dan merupakan pembunuh nombor satu di dunia. Roselle mampu mencegah pembentukan dan penebalan LDL (lemak tidak baik) di bahagian arteri jantung dan mengelakkan juga dari terjadinya penyakit darah tinggi.
Roselle mampu membuatkan pengamalnya kelihatan berseri dan awet muda kerana kandungan Vitamin C yang tinggi dan berserat melambatkan proses penuaan yang disebabkan oleh aktiviti kerosakan tisu dan sel tubuh badan oleh radikal bebas.

Anti penyakit  


Mencegah Penyakit JantungMencegah KanserKanser disebabkan pemakanan dan persekitaran yang terdedah kepada keracunan yang tinggi. Kandungan Vitamin C dan serat yang tinggi di dalam Roselle bersifat anti-oksida dan anti-kanser.


Mengubati masalah sukar tidur dan stress


Stress dan Sukar TidurMereka yang sering mengalami demam panas seeloknya mengamalkan Roselle kerana Roselle bersifat sejuk dan mampu menurunkan suhu badan yang tinggi. Selain itu Roselle juga meningkatkan antibodi seseorang.Stress boleh dirawat dengan mengamalkan Roselle yang berupaya menurunkan suhu badan dan mempengaruhi mood pesakit. Dengan kata lain Roselle dapat menenangkan pesakit kerana Stress menghapuskan Vitamin C di dalam badan dan Roselle pula menambahkan Vitamin C. Masalah sukar tidur juga boleh diatasi dengan mengamalkan Roselle sebelum tidur. Masalah dengkur ketika tidur juga dapat diatasi dengan mengamalkan Roselle.


Antara lainnya dapat merawat luka dalam dan luar badan, merawat kecederaan, memberikan kelegaan kepada pesakit jika diamalkan Roselle bersama Madu seperti . Insya Allah anda akan merasai khasiatnya dengan izin Allah


Tiada ulasan:

Catat Ulasan